Riskli Gebeliklerin İzlemi ve Kanserde Erken Teşhisin Önemi İle İlgili Eğitim Programı
Hamilelik doğal bir dönemdir. Kimi durumlarda hamilelik gerçekleşmeden önce anne adayının vücudunda hali hazırda mevcut olan hastalıklar ya da gebelikten dolayı daha sonra hamilelik dönemi kendini gösteren problemler farklı risklerin meydana çıkmasına yol açabilir. Bu durumdaki hamileliklere riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik ismi verilir. Riskli ve yüksek riskli gebelikler kimi şartlarda hamile anne adayının ve anne karnındaki bebeğin sağlığını tehdit etmenin yanında, hayatlarını dahi riske atabilir. Riskli ve yüksek riskli gebelikler, kesinlikle bir riskli gebelik uzmanı yani perinatolog ismi verilen uzmanlar tarafından takip edilmelidir.
Hamile anne adayların büyük bir çoğunluğu hamilelik dönemini herhangi bir problem yaşamadan geçirmesine rağmen, hamilelik süresince ne zaman herhangi bir hastalık veya problemle karşılaşılabileceğini önceden tahmin etmek, anne adayları için olası değildir. İlk başta çok normal devam eden bir gebelik döneminde dahi ileriki süreçlerde ciddi problemler ortaya çıkabileceği için, riskli hamilelik söz konusu olsun, olmasın tüm gebeliklerin kadın doğum uzmanı takibi altında olması oldukça büyük önem teşkil eder.
Anne adayının hamilelik öncesi hali hazırda var olan kimi hastalıkları gebelik sürecini ve bebeği oldukça ciddi bir biçimde etkileyebilir. Gebelik de anne adayının mevcut hastalığının ilerlemesini ve tedavisini çeşitli şekillerde etkiler. İlk olarak bebek için plan yapıldığında yani hamilelik gerçekleşmeden önce, genel sağlık problemlerinin mevcudiyeti ya da derecesi ilgili branş hekimince muhakkak saptanmalıdır.
Bu konunun önemine binaen;
İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Recep BENTLİ’ nin ev sahipliğinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcımız Dr. Zübeyde ERDOĞAN’ ın koordinasyonunda Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beydağı Kampüsü Kadın Doğum- Kardiyoloji ve Onkoloji akademisyenlerimiz ile uzman hekimlerimiz tarafından ilimizde görev yapan 222 aile hekimimize 09-10-11.05.2018 tarihlerinde gebelik-diyabet, gebelik ve riskli gebelik izlemi, gebelik-anemi, gebelik-hipertansiyon ve kanserde erken teşhisin önemi konularında eğitim verilmiş ve bu sayede önlenebilir anne-bebek ölümlerinin azaltılması hedeflenmiştir.Ayrıca türü ne olursa olsun, kişinin ve yakın çevresinin tüm hayatına etki eden, bu çok zorlu ve yıpratıcı hastalıkta “erken teşhis” bazı durumlarda ölümle yaşam arasındaki mutlak sonucudeğiştirebilmektedir. Erken teşhis de ancak düzenli sağlık taramaları ile sağlanabilir.
EĞİTİM PROGRAMI
1.gün
İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Recep BENTLİ ( Gebelikte Diyabet)
Diyabet ve Gebelik
Kadın doğum Uzm.Dr.Tekin EKİNCİ ( Gebelik ve Riskli Gebelik İzlemi)
Gebelik Takibi
Onkoloji Uzm.Dr.Mustafa DİKİLİTAŞ (Kanserde Erken Teşhis ve Anemi)
Kanserden Korunma ve erken tanı
Kardiyoloji Doç.Dr.Hakan TAŞOLAR (Gebelik ve Hipertansiyon)
Gebelik ve Hipertansiyon
2.gün
İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Recep BENTLİ ( Gebelikte Diyabet)
Diyabet ve Gebelik
Kadın doğum Uzm.Dr. Barış ÇIPLAK ( Gebelik ve Riskli Gebelik İzlemi)
Gebelik Takibi
Onkoloji Prf.Dr. Hakan HARPUTLUOĞLU (Kanserde Erken Teşhis ve Anemi)
Kanserden Korunma ve erken tanı
Kardiyoloji Doç.Dr.Hakan TAŞOLAR (Gebelik ve Hipertansiyon)
Gebelik ve Hipertansiyon
3.gün
İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Recep BENTLİ ( Gebelikte Diyabet)
Diyabet ve Gebelik
Kadın doğum Uzm.Dr. Kemal DİNÇ ( Gebelik ve Riskli Gebelik İzlemi)
Gebelik Takibi
Onkoloji Prf. Dr. Taner ELKIRAN (Kanserde Erken Teşhis ve Anemi)
Kanserden Korunma ve erken tanı
Kardiyoloji Yard.Doç.Dr.Şıho HİDAYET (Gebelik ve Hipertansiyon)
Gebelik ve Hipertansiyon