Bilimsel Araştırma
11 Ekim 2024

Bilimsel Araştırma İzin Süreci

Malatya İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı kamu sağlık tesislerinde yapılması planlan bilimsel araştırma, tez. anket vb. çalışmalara ait başvuru işlemlerinin nasıl yürütüleceğine dair izin süreci akış şeması ve ilgili ekler aşağıda belirtilmiştir.

MALATYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BAĞLI SAĞLIK TESİSLERİNDE

BİLİMSEL ARAŞTIRMA, TEZ, ANKET VB. ÇALIŞMA BAŞVURULARINDA İZLENECEK İŞ AKIŞ ŞEMASI

Araştırma İçin Başvuracak Kişi veya Kurumdan İstenecek Belgeler

Kurum Üst Yazısı (Uzm., Yüksek Lisans, Doktora Tezi ve Diğer Talepleri Belirtir Belge)
Dilekçe (Müdürlüğümüze bağlı sağlık tesislerinde çalışan ve bireysel çalışma yapacak kişiler için)
Ön İzin Formu (Birinci ve İkinci- Üçüncü Basamak İçin Ayrı )
Etik Kurul Kararı (Belgenin Aslı veya Aslı Gibidir Onaylı Sureti)
Bilimsel Araştırma Başvuru Formu (Sorumlu Araştırmacı Formun Sonundaki Kısmı Elle Doldurup Islak İmza İle İmzalamalı, Diğer Sayfalar da Paraflı Olmalıdır)
Gönüllü Onam Formu
Araştırma İzin Taahhütnamesi
Uzmanlık, Yüksek Lisans Veya Doktora Tezini Belirtir Belge araştırma uzmanlık tezi ise ilgili anabilim dalı başkanlığı veya klinik şefliğince onaylanan ıslak imzalı belgenin bir örneği eklenmelidir.
Araştırmanın yüksek lisans veya doktora tezi olması durumunda ise tez’e ilişkin ilgili enstitü yönetim kurul onayının bir örneği eklenmelidir.(Tez çalışmalarında tez öneri formu onaylı örneği(her sayfası danışman tarafından imzalı/kaşeli olmalıdır.)
Anket/Ölçek Örneği (Çalışmada Kullanılacaksa, Her Sayfasında Sorumlu Araştırmacının Yaş İmzası Olan Bir örnek Başvuru Formuna Eklenmelidir ve Anketin / Ölçeğin Geçerliliği/Güvenilirliği İle İlgili Olarak, Anket Hazırlanmasında Yararlanılan Kaynaklar Belirtilmelidir)
Araştırmacılara Ait Kısa Özgeçmişler (Sayfaları Toplam Sayfa Sayısı Üzerinden Numaralandırılmış, Adı ve Soyadı İle Unvanı El Yazısı İle Yazılmış, Tarihli ve Yaş İmzalı Olmalıdır.)
Kurum kimlik fotokopisi (öğrenci ise öğrenci olduğuna dair belge)
Bakanlık Yazısı (İzni Gerekli ise)

SAĞLIK TESİSLERİ (BİRİNCİ VE İKİNCİ- ÜÇÜNCÜ BASAMAK İÇİN İŞLEYİŞ)

İLKADIM

Sağlık Hizmetleri Alanında Yapılacak Olan Araştırma Taleplerini Değerlendirme Komisyonu başvurusunun ön şartlarından biri etik kurul izninin alınmış olmasıdır.
Araştırmacı öncelikle çalışmayı yapacağı Sağlık Tesisine dilekçe ile ön izin onayı için başvuruda bulunur. Ön izin tüm bilimsel çalışmalar için alınmalıdır. (Araştırma birden fazla sağlık tesisinde yapılacak ise, her sağlık tesisinin yöneticisinden ayrı ayrı ön izin alınmalıdır.)
İlgili Sağlık Tesisi yapılan ön izin başvurusunu ve eklerini yetkili birim ve kişilerce inceler ve değerlendirir.
Değerlendirme sonucu “KABUL” edilen çalışmalar için ön izin onayının/uygunluk yazısının bir nüshası Araştırmacıya teslim edilir.
Değerlendirme sonucu “RED” ise, ilgili red yazısı hakkında araştırmacıya bilgi verilir.

Ön İzin başvurusu kabul edilen çalışmalar, istenilmiş olan diğer ekli belgeler ile araştırmayı yapacak kişinin kurumu, üniversitesi veya araştırmacı tarafından İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilir. İlgili Kurum tarafından KEP sistemi ile gönderilen evraklar Sağlık Müdürlüğü DYS sistemine düştükten sonra çalışmacı aranarak ıslak imzalı belgelerin getirilmesi istenir.

Başvuru Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Koordinatörlüğünde “Bilimsel İnceleme Komisyonu” tarafından değerlendirilir.Başvurunun sonucu ilgili kurum ve kişilere resmi yazı ile bildirilir.

Kabul edilen çalışma için; araştırmacı çalışmayı yapabileceğine dair onay yazısı eline geçtikten sonra yazı ile birlikte çalışma yapılacak ilgili klinik/birim/personel sorumlusuna başvurarak çalışmasını başlatabilir. Çalışma sonucunda araştırma sonuç raporunun 1 (bir) nüshası İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığına gönderilir. 

AÇIKLAMA
Klinik araştırmalarda kurum izninin zorunlu olduğu çalışmalarda, gerekli izinlerin (Sağlık Bakanlığından) alınarak Müdürlüğümüze başvurulması gerekmektedir. İlgili araştırmalarda gerekli izinlerin alınmasından araştırmacı sorumludur. Çalışmanın hedef kitlesi 1. Basamak, 2. Basamak ve 3. Basamak 'Girişimsel İşlem' içermiyorsa Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından işlemleri yürütülmektedir. 'Girişimsel İşlem' içeriyor ise Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Bilimsel İnceleme Komisyonu, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde başvuru durumuna göre toplanmaktadır. - İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığımızca düzenlenen “1.(birinci), 2.(ikinci)  ve  3.(üçüncü) basamak Sağlık Hizmetleri Alanında Yapılacak Olan Araştırma İzin Taleplerini Değerlendirme Komisyonu" başvurusunun ön şartlarından biri Etik Kurul izninin alınmış olmasıdır. Bu nedenle, araştırmacılara Etik Kurul onayları alınmadan önce  herhangi bir kurum izni verilmesi gibi bir prosedürümüz bulunmamaktadır. Etik Kurul'dan araştırmacılar tarafından alınacak izinler  genellikle".....ilgili Kurumlardan gerekli izin ve onayların alınması koşulu ile..." şeklinde verilmektedir.


Bilimsel Araştırma Başvurularında İstenilen Belgeler:

işaret ikonu.pngBirinci Basamak Sağlık Tesisleri Belgeleri.rar
işaret ikonu.pngİkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Tesisleri Belgeleri.zip