9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
09 Şubat 2019

Sigaranın yarattığı her türlü olumsuzluğa karşı dünyada ve ülkemizde giderek artan bir duyarlılık oluşmaktadır. Ölüm nedenleri arasında ikinci sırada akciğer kanserleri gelmektedir. Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, aktif ve pasif sigara içiciliğiyle hastalıklara, sakatlıklara ve ölümlere yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur.

Tütün kontrolünde temel amaç, başta kanser olmak üzere birçok hastalıklara doğrudan ya da dolaylı olarak sebep olan tütün ve tütün ürünlerinin tüketimini azaltmak, yok etmek ve tütün dumanına pasif maruziyeti ortadan kaldırmaktır.

Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme oluşturulması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle ilimizde özellikle risk grupları olan gebeler, çocuklar ve gençlerin dikkatlerini çekecek eğitimler yapmaktayız. 18 yaşından küçük çocuklara yasak olan sigara satışının engellenmesi çalışmaları ve 4207 sayılı Kanun kapsamındaki denetimlerimiz aralıksız olarak sürdürülmektedir. Bu kapsamda; sigaranın içilmesinden rahatsız olan vatandaşlar telefonlarına, “Yeşil Detektör” uygulamasını indirerek ihlal bildirimini yapmaları ve ayrıca ALO 184 İhbar Hattına ihlal bildiriminde bulunmaları gerekmektedir. İhlal Bildirimleri, sahadaki tütün denetim ekiplerine ulaşacak ve denetim ekipleri, ihlal olup olmadığını denetleyecek ve gerekli işlemi yapacaktır. Bu kapsamda tütün mamulleri kullanmayan müşterilerin hakkının korunması ve yasağa uyumun sağlanması yoluyla kanun ihlallerinin asgariye indirilmesi sağlanacaktır.

Sigarayı bırakma konusunda destek almak istiyorsanız Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İnönü Üniversitesi Aile Hekimliği ile Akçadağ Şehit Gökhan Aslan Devlet Hastanesinde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerimize başvurunuz ve ayrıca,ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattına da başvurarak uzman desteği alabilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam için gelecek nesilleri Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından koruyalım.  Sigarasız bir gelecek için el ele verelim!

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ’nde  Dumansız Hava Sahamızı  Korumaya Devam Edelim…

Doç. Dr. Recep BENTLİ

İl Sağlık Müdürü