Neonatal Tarama Programı (Topuk Kanı) Klinik Tanı İçin Hastaneye Sevk Edilecek Bebekler Hakkında
28 Kasım 2018

Ülkemizde Ulusal Yenidoğan Tarama Programı yürütülmekte ve bu amaçla Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis olmak üzere dört hastalığın taraması yapılmaktadır.

Program kapsamında doğan her bebekten 2014/7 tarih ve sayılı genelgede yer alan hükümler doğrultusunda topuk kanı örneği alınmakta(Doğumun gerçekleştiği hastanede ilk 48 saat içinde,bağlı bulunduğu Aile Hekimi birimi tarafından 3-5. günler arasında ) ve tarama sonucu şüpheli bulunan bebekler ileri tetkik, tanı ve tedavileri için  genelgede belirtildiği şekilde ilgili kliniklere yönlendirilmektedir.Söz konusu bebeklerin ailelerinin, tarama sonucu şüpheli bulunan hastalık ve yapılması gerekenler konusunda bilgilendirilmeleri amacıyla Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından her hastalık için duyuru ekinde bulunmakta “Bilgilendirme Broşürleri” hazırlanarak illere bilgilendirmesi yapılmıştır.

 Bu bağlamda;

  - Tarama sonucu şüpheli bulunan bebeklerin ailelerini bilgilendirmek amacıyla ekte iletilen broşürlerin kullanılması,

  - Broşürlerde yer alan bilgilendirme sayfasının sevk işlemleri esnasında aileye verilmesi,

  - Broşürlerde yer alan aile bilgilendirme beyanının ise gerekli bilgilendirilme yapıldıktan sonra anne ya da baba tarafından doldurulup imzalatılması ve 5 yıl süreyle sevk işlemini gerçekleştiren sağlık kuruluşunda saklanması gerekmektedir.

Neonatal Tarama Programı