Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Kronik Hastalık İzlemi Eğitimi Gerçekleştirildi
20 Kasım 2018

Türkiye’deki ölümlerin %86’sı %87’si çoğunlukla kalp damar hastalıkları, diyabet, kanserler, kronik solunum yolu hastalıkların oluşturduğu bulaşıcı olmayan hastalıklar kaynaklıdır. En endişelendirici unsur Türkiye’de bulaşıcı olmayan hastalık kaynaklı erken ölüm (70 yaş altı) olasılığının %18 olmasıdır. Yani yaklaşık her beş yetişkinden biri 70 yaşından önce ölmesi ihtimali vardır. Türkiye’de tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden biri kalp damar hastalıkları kaynaklıdır ve bu erken ölümlerin %80’i önlenebilir niteliktedir.

Kardiyovasküler hastalıkların büyük bir kısmı (ve diğer BOH’lar) tütün kullanımı, sağlıksız diyet, yetersiz fiziksel aktivite ve alkolün zararlı kullanımı gibi davranışsal risk faktörlerinin azaltılmasıyla engellenebilir.

Kronik hastalıklar (kalp ve damar, böbrek, astım, KOAH, diyabet, kanser) ve risk faktörlerine (tütün, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik) yönelik önleme ve kontrol programlarının faaliyetleri ile toplumun bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörleri ( tütün ve alkol kullanımıi sağlıksız beslenme ve fiziksel inaktivite) konusunda farkındalığını artırılması hedeflenmekte ve bireylerin sağlıklı yaşam kültürünü benimsemeleri desteklenmektedir.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar, risk faktörlerinin önlenmesi ve kontrolü çalışmaları kapsamında toplumsal farkındalığı arttırmak, kalp ve damar hastalıklarının erken tanısını sağlayarak ve tedavi standartlarını oluşturarak hastalık yükünü azaltmak amacıyla 2017-2018 yılları içerisinde Birinci Basamakta Aile Hekimlerine Yönelik Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitici Eğitimleri (kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve hipertansiyon) yapılmıştır.

2019 yılından itibaren birinci basamakta kronik hastalıklar izlemi başlatılması planlanmakta olup aile hekimlerince kronik hastalıklar (kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve hipertansiyon) sürecinin doğru yürütülmesi ve ülke genelinde standart ve nitelikli hizmet sunumunun sağlanması amacıyla eğitim verilmesi planlanmış olup; Bu kapsamda;

 1. Birinci basamakta çalışan Aile Hekimlerine, “Kronik Hastalıklar İzlem Standart İl Eğitim Sunumu ve “Hipertansiyon ve Kardiyovasküler Risk Değerlendirmesi Modülleri  kullanarak eğitim  yapması,

2.  2018 yılı sonuna kadar birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin eğitimlerini tamamlanması,

 3. Uygulamanın 2019 da  hayata geçirilerek Aile Hekimlerinin bağlı nüfuslarında  kronik hastalıkları taramaları hedeflenmiştir. 

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi tarafından 14-15 Kasım 2018 tarihlerinde Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Kronik Hastalıklar il Eğitimi İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Doç. Dr. Mehmet Hakan TAŞOLAR ve Dr. Öğrenim görevlisi Şıho HİDAYET ile Sağlık Müdürlüğümüzde görevli il eğitimcilerinden  Birim Sorumlusu Dr. Selma AYDIN FELEK’in  (Uzman) görevli  ve  Aile Hekimi Dr. Evrim ÖZKAN sunumları Aile Hekimlerine yönelik Hizmetiçi eğitim gerçekleştirilmiştir.

  • kronikhast.jpg
  • kronikhast1.jpg
  • kronikhast2.jpg
  • kronikhast3.jpg
  • kronikhast4.jpg
  • kronikhast5.jpg